Monday, July 27, 2009

Sasaran menempa mimpi!



aku masih ingat lagi, bulan lepas (Jun) aku telah di interview oleh wartawan Munira Roslan mengenai isu remaja dan photography...

Munira:

So apa sasaran adam dalam bidang photography di masa akan datang?


****

Pada malam aku mendapat DIDI, aku duduk sorang dalam bilik, aku renung si DIDI ni betul-betul. Nampak bias muka aku di lensa 18mm - 105mm yang berkilat tu! Tersentap aku sekejap, dulu camera ini adalah satu impian yang pada mulanya aku rasa mustahil. Dan sekarang, benda yang aku rasakan mustahil tu, ada di tapak tangan aku nih.

Aku renung lagi....

Sejak bila aku mula terjebak dalam bidang nih?
(Maksud aku, photography la, bukan bidang termenung nih..itu dah lama aku buat. hehehe)

aku imbas balik! imbas balik! lagi imbas...imbas lagi...dan lagi!

sepanjang proses pengimbasan aku tu, aku rasa ramai orang yang telah mendorong aku, mengajar aku, memimpin aku di dalam dunia photo ni.

Tapi, cuba fikir...macam mana kalau aku tak jumpa diorang-diorang nih? sapa nak bimbing aku dalam photography nih? adakah aku akan hanya sekadar menggalas camera di leher, tukar mood ke automatik dan shoot! Tak tahu apa tu shutter, apa itu apperture, apa itu ISO, apa itu WB, apa tu Rule-of-third, dan macam-macam lagi?

pastu aku fikir lagi...

adakah sekarang aku cukup bagus untuk di gelar photographer? just photographer okay! not yet professional photographer? adakah aku layak?

Aku pandang imej aku dalam lens DIDI lagi, aku nekad...

*****

Adam:
"Saya harap, saya dapat mengajar orang yang baru dan berminat dalam dunia photography nih!"


Munira:
"Mengajar?"


Adam:

"Yup, tapi tentulah bukan dalam masa sekarang, sekarang saya akan belajar sebanyak mungkin supaya satu hari nanti, saya dapat beri apa yang saya tahu kepada orang baru. Kita selalu komplain yang budak budak sekarang hanya 'poyo' dengan camera di leher, tetapi tak tahu menggunakan nya? Kenapa benda ni terjadi? Sebab tiada siapa yang sudi mengajar diorang. Tak seperti saya, yang bertuah kerana dapat berjumpa, berkawan dengan orang-orang yang berbakat dalam bidang ni!. Diorang hanya perlukan guide. Tak rasa seronokkah kita bila dapat berkumpul beramai-ramai membincangkan pasal sesuatu subjek yang kita minat?"


Azzaharry*:
" Betul tu, dengan mengajar orang lain, sebenarnya kita juga mengajar diri kita sendiri, ilmu ni jangan di simpan, sebaliknya di kongsi"

*
Dia adalah salah seorang photographer professional yang juga di interview pada hari tu, dan dia juga ada guru aku semasa aku bekerja di bawah dia dulu.



*****

Semalam, aku telah mengambil satu langkah di dalam mengejar masa depan yang di sasar. Aku telah mendaftar sebagai ahli yang sah di dalam iCon!

Kenapa iCon?
Di sini adalah sebagai satu pusat latihan...tempat di mana aku dapat belajar...dan mungkin satu hari nanti...mengajar!

Salah kah aku bermimpi?

Sekian,
AdamLUBA



p/s:
  • Aku tak berniat nak mempromote komuniti yang aku masuk nih! Ini hanya sekadar pandangan aku, sebab ada di antara orang-orang di luar sana tak nampak lagi semua ni. Aku tak harap korang join, (klu nak join pun, musti dengan kerelaan hati yang ikhlas, baru ada kesungguhan), tapi aku harap berhenti lah mengutuk! Cuba bantu..ada salah tegur! bukan kata belakang! okay?

  • Terima kaseh kepada korang yang sanggup baca entry ni! Semoga korang semua berjaya dalam apa jua bidang yang korang ceburi! tapi ingat...biar apa pun yang terjadi..jangan mudah mengalah! set minda, ready menghadapi cabaran, GO! dengan jayanya!

  • Gambar-gambar untuk iCon akan di update nanti di dalam official blog iCon Penang.

  • Ucapan Takziah kepada Keluarga Yasmin Ahmad! Sesungguhnya Negara telah kehilangan sebuah permata! ~ Al-Fatihah!~

32 comments:

Bainun Waheeda said...

tlog aja saya cikgu adam..

he.....

razzi@ajeet said...

AKU ADA BELI d40 SECOND DALAM BULAN 5 LEPAS.. AKU SUKE AMIK GAMBAR.. TAPI MMG GAMBAR2 YANG AKU AMIK MMG TAK DE SENI.. HEHEHEH

Dahlia said...

ckgu adamLUBA!
wahh...
naik bulu roma!

teruterubuzu said...

Chaiyok..
mr luba..!!!

ayie said...

ho..ho...sifu adam...
terimalah sy jadi 'studentmu'...
saya x pandai ar 'amik gambor'....
hu..hu...

adamLUBA said...

bainom...
wachaa!...perli nampak! alalalala

razzi...
wah! bagos..minat tu bagos! biasa la razzi..awal-awal..aku pun macam tu..benda ni semua bergantung pada pengalaman..banyakkan baca buku, tgk tv..tp bukan tengok kosong la..tengok angle yang diorang ambil..angle adalah sesuatu yang tak der sapa boleh ajar..semua tu bergantung pada 'mata' dan imiginasi photographer...jangan limit kan angle..dan jangan takut nak mencuba sesuatu yang baru..enjoy! ^__^

Dahlia...
adeh...tampor pipi dia..
*pruuuffffuh fuh fuh

teruterubuzu..
thanks ^__^

ayie..
heh!
sedia kan pulut kuning dan telur ayam kampung 3 biji..pastu telan semua tu dalam masa 5 minit..habis! dtg jumpa aku..hehehehe

*tetiba lapaq pulut kuning plak! adeh2...

minamisensei said...

ello tuan bendahari satu..hahhaha

yup from a dream...come a desire...from a desire come the usehe...huhuh....tak salah jika kita bermimpi...

anyway..hope one day u will become one of the profesional photographer..even not now.

erm..aku tak tahu nape ni antara blog yang tetiap hari aku masuk n aku akan bce post smaapi habis walaupon pajng giler..maybe we are have the same interest..photography n design...

because a picture is a poem witout words....depends on us how we wants to inteprate it...

GAMBATE adamLUBA

p/s: harap maaf jika terdapat kesalahan EJAAN(da x mo salahkan keyboard) nasihat adamLUBA

adamLUBA said...

minamisensei...
waahhhhhhh! adalah tika komennya juga hampir sama ngn post entry! best best!
hahahaha

yup! agree..1 picture..can tells a lot of story! ^__^

thanks!

Clara Emily Cancer said...

go adam go!!
i support u.. =)

emmetRaxor said...

aku pon nak belajaq ngan ang gak..
xkan nak kena wat macam ayie kot??
hehehehe..
aku belaja ang makan dominos..


*tetiba rasa macam nak makan dominos pizza..

adifDAS said...

huhuhu
tudia jd cikgu dh la ni
TAK hebat pun
huhuhuh
maju setapak lg adam
syabas

minamisensei said...

HUHUHU...
nie orang kedua cakap aku coment macam entry post....huhuhu..
...excited sangat mengomen..
hehehhe...

Kasih Alyza said...

bgs adam.. akak bangga gan adik akak sorang nie... tanpa impian mimpi xkan jd kenyataan tp tanpa usaha pon kejayaan xkan dtg bergolek...

ada ilmu tuk kita kongsi, bkn nya simpan tuk diri sndr... sharing is caring dan akak sentiasa mendoakan agar adik akak nie berjaya dlm apa jua bidang yg diceburi, Amin...

remember, akak alwayz wt u dear ;)

Sharul Bee said...

ya btol..bukan sekadar menggalas camera di leher~

adamLUBA said...

clara..
thanks! nanti i blanja roti tisu kt kapitan..hhehe

amet..
dak dak..xboleh..pizza tu western..kita kena mengekalkan ciri-ciri ketimuran..pulut kuning..tetap pulut kuning! hijau merah oren kelabu dan apa2 saja selain kuning di REJECT..hahaha

adif..
tak jadi lagi..ni langkah untuk menjadi..kan aku pernah bagitau hang benda ni dulu..adeh2..

minami..
hahaha..xpa2..saya suka..bagos bagos!

kak kasih..
yup yup! n terima kaseh atas satay semalam...sedap tu! hohohoho rugi manizam balik awal..hahahaha

sharul bee..
yup! bytheway..gambar ko cool giler..hehehehe!

Clara Emily Cancer said...

hehe..
roti tisu 1..
rs mcm2 ade kes dgn roti tisu..

nak domino pizzaa..
sedap skit..

adamLUBA said...

clara..
erkk..adeh! kenapa la i baca komen u ni sblm lunch..dah lapar perut nih..

dah lama xmakan dominos..padahal dekat ja ngn office..

T__T

Bainun Waheeda said...

Dush balik..

manada!!


pap..pap...


Selamat pagi cikgu ilham..eh..cikgu adam

-___-

Sharul Bee said...

ur pic pun cool gak...
very inspirational...
btw, aku ltak ur link at my blogroll.

otaku jaNn said...

kata2 adam m'beri semangat pd sy utk terus brkecimpung dlm dunia photography ni.. (serius beb!)
hehee..

klu de mase jenguk la blog sy n bagi sedikit komen pd gmbr yg sy snap.
trimas yaa~~
^-^

adamLUBA said...

bainon..

'pop' (berjaya menangkis serangan bainon)

ageligiligiligiligili..
(serangan mengeletek)

hahahaha ^__^

‡·‡fi‹fl°fl›‡·⁄Á„%^**^˛◊ÓÏ͘ÔÍıÔ <- sign language
(selamat pagi bainon..ingat! bainon sama saja macam budak-budak normal yang lain) hahaaahahaha


Sharul Bee..
Thanks bro..^__^
aku pun link ko juga...hehehe

Otaku Jan..
wah! tak sangka boleh jadi kata-kata perangsang..hehehe..bagos2! saya sangat berbesar hati!
;p

aaina.dahlia said...

gud luck utk 4ture wei!
ko mmg ada natural talent ;)

bgus jgk klau ko da niat na ajar freshie.minat+guidance,dat's wut most of us need.nt ko bkk cluz aku join.haha

Anonymous said...

anosaid@saadah:adam,..wish u all the best...yes...u ader talent...d important...believe in ur self...ok...never give up...ok...take care fren....

kuku said...

wah adam..
maju selangkah ke hadapan..
bgus2..=)

Lyla Muhamad said...

suka GILA entri ni ! :DD
(mcm ade byk inspirasi je ;P)




good luck ea adam :)

AL!FF FA!ZAL said...

salam my brader... huhu gilaaa bekobar2 aku baca story ko neee... semangat abisss... juz wish u best of luck brooo... hope semua apa yg di rancang dpt laaa... aku cuma blh doakan jaa... and tunggu ko dtg brunei hahahaha... nak juga aku bekenalan dan besalaman ngan DIDI ko tueee:P hidup AdamLuba! hehehehe

M[o]M[o]S[u]K[i]E ™ said...

nak pgil "Adam sensei" la....

amma92fashionism said...

new visitor here,,
hey man,,nice job..
hope gotta see u one day..
to learn more about this thingy from u..
my passionate on photogrp's too..
i need ppl like u to judge my work..
hopefully u do..
keep-up the great work..
and nice blog u hav..

anyss12 said...

lalalaa..

joegrimjow said...

ade kawan
dari xtau pape
skrg da ade studio endiri
blajo

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社