Monday, March 30, 2009

Sesuatu yang ingin di kongsi...


Perihal gambar:
Sebenarnya gambar ni adalah gambar lama yang aku editkan balik. Apa yang aku cuba buat di sini adalah aku = boneka/puppet. Kalau korang perasan, selalunya aku akan letakan gambar yang ada kena mengena dengan entry, sama juga dengan entry kali ni, cuma kali ni aku nak sapa-sapa yang ada masa terluang tu, cuba cari kaitan antara gambar di atas dengan entry kali ni...boleh? pastu ceritakan kt aku. Tak ader menang kalah, just nak tahu apa yang korang dapat dari gambar2 yang aku selalu edit nih...jelas ker tak msg yang aku cuba sampaikan..^__^
selamat mencuba!


2 MINGGU
Tempoh paling lama yang pernah aku alami...

Hurm, sudah 2 minggu aku di hinggapi belbatuk yang cukup mengganggu hidup aku sekarang. Nak tidur susah, nak mandi susah, nak kerja susah, nak bawa kereta susah, nak b***k susah, senang cerita semua susah lah! Ubat batok dah 3 botol kat rumah tu. Kekerapan aku meminum ubat batok tu dah macam seorang penagih ubat batok tegar yang kerap kali mahu terbang mencari satu 'kedamaian' T___T

TERENGGANU
Pulau Redang

3 April - 5 April aku, Apex dan Kamil bersama-sama teman masing-masing (kecuali aku) akan berada di Redang,Terengganu..yeah! "ne..ne..nene ne...ganu kito~!" So minta maaf kepada deqnoe tak dapat menghadiri majlis tu nanti, tapi insyaallah aku akan cuba untuk gi pada minggu yang berikutnya! ^__^



Sesuatu yang ingin di kongsi bersama
DOING THE WORK YOU LOVE

Do you remember when you were young and anything you wanted to do seemed possible? What happened to those dreams? Okay, maybe it wasn’t realistic to be a rock star, and maybe you decided there were some negative things about being a policeman. But what happened to your belief system that told you, you could be anything you wanted to be?

As you grow older, you realize that your occupations, or J.O.B. (Just Over Broke), must provide adequate income to pay your financial obligations. So you stopped dreaming and took the first job that provided you with some sort of financial security. You rationalized this by reasoning that a job is a job and you’ll find fun and happiness after work or on the weekends. But do you really find happiness this way? Wouldn’t it be better if you could work at what you really love to do instead of complaining about your work? Is it still possible to find a job that makes you truly happy? It’s never too late to try to find a job that you actually enjoy doing, but it does take a little time and effort.

First and most importantly, develop the belief system that you can do anything you want to do. This is your life and you have the opportunity to steer it in any direction you choose. Don’t let your fears or our beliefs hold you back. You are the captain of your life and you can do whatever you want to do.

Now, start out by finding what you’re good at and what talents you actually possess. Recall your youth and what you once loved to do. Remember the things that always came easier to you than others. Analyze which values are important and how these could all translate into possible occupations or careers. Be creative and don’t rule something out just because it’s not very “sensible.” Remember, you’re just exploring the possibilities. Once you have some ideas, share this information with those who offer the kind of positions you might be interested in. You might be surprised about the positive response you receive.

Wouldn’t you really rather enjoy what you do? Wouldn’t you prefer an environment where work becomes effortless, instead of draining? A job where you can grow and develop while tapping into your personal creativity. Wouldn’t that make you a better father, mother or spouse in the long run? Allowing yourself to realize your own ambitions can have a positive affect on everyone around you.

by Corey Wells
(c) 2009 YouQuoted.com


p/s: Teringat masa kecik-kecik dulu, aku selalu ditanya - "adam! bila adam dah besaq nanti, adam nak jadi apa?", soalan tu cukup payah untuk aku nak menjawab, sehinggalah umur aku 9 tahun. Masa tu aku bertekad nak menjadi pelukis komik kerana masa tu hanya melukis yang aku tahu.

Pada masa tu, hari-hari aku melukis, tak kira di mana-mana pun, buku sekolah, buku teks, dinding umah, dan bila dah bosan semua tu, aku lukis di lengan dan kaki aku pula. Pernah di antara kawan-kawan yang nasihat aku, supaya jangan jadi pelukis, sebab kerja macam tu tak der masa depan katanya.

24 comments:

.liang.n.jo. said...

hey cool... i want a puppet picture too! ==D

-Jo

Elsa Soraya Othman said...

:) adam, nak tengok ur drawing! weh bestnye dapat gi island ;) musti lagi banyak cool pix boleh snap kan!

yanasaja said...

lepas ni g ospital!!! ehh nape saye xtido lagi neh!!! nak tau x ayed menari time tido.hahahahaha...tangan die cam menari zapin!!!

adifDAS said...

dude
have fun at redang
walaupun aku jeles nk mati
sbb aku tak pg
tidakkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!

huhuhu

adamLUBA said...

jocelyn..
haha! cannnn..later i make ur picture become puppet..n my picture is puppet master! huhuhu

elsa..
erkk..erkk...drawing sayer xsantek laa elsa..huhu..but i'll make one for u kay! huhuhu

yana..
iyer? wah wah..lenkali rakam laa video..hehehehe! pastu masuk dalam yutube..;p

adifdas...
xder makna nyer nak jeles..
aku pi hanya untuk menenangkan fikiran...nak rehatt jaa..klu boleh..nak tidooo jaa!

emmetRaxor said...

haku pon jeles gak tak dapat p redang sebab aku nak p konvo palk..
damn..
ampa planing slalu silap time..
geram aku..
adam nak jadi pelukis komik..
wah..
hehehehe..
dulu aku pon da melukis komik gak..
siap juai lagi kat sekolah..
time tu komik dragonball baru keluaq..
tapi aku lukis cerita peperangan robot..
famlily aku suma marah sebab tak belajaq dok melukis ja..
hahaha..
time kecik dulu..
tapi skung ang pon taw aku macam mana..

shee said...

pi check darah adam.

adamLUBA said...

emmet..
hahaha..nak buat cam mana..plan bukan di rangcang..

shee..
uit..u cakap utara! hehehe...erkk..nak kena check darah ker? alalalalal T__T

NIMI♥ Co. said...

syioknyer gi vacation!!

haaa pasal impian tu..adam!!smpai skang i xtau nk jadi ape..
haishh takde cita2 btol r i nie

oaker said...

hehe.. kalo nk wat samting, mesti ada benda yg kita kena korbankan. so, lalu ja apa yg ada depan kita. jgn msuk lubang yg ada duri dah la. anda paham mksud saya ini mohd adam?

adamLUBA said...

nimi..
senang ja! macam dalam artikel yang saya letakkan..1st cari benda yang kamu betul2 suka buat..dan developekan skill kamu tu..^__^

oaker..
yup! betul! setiap benda yang kita nak, musti ada 'harga' yang perlu kita 'bayar'...erkk! nih apa ni nih lubang-lubang..lucah nih! -__-"

chocolate said...

wow..pulau redang..nice place dowyh..

hehe

ble nk kongsi ur drawing??ngee..=)

oaker said...

weh ako xlucah la... ako baik la

adamLUBA said...

chocolate!
erk! Nak ker? tak lawa lah! adeh2 malu malu, huhuhu..Nanti lah bila ada entry yang bersesuain dengan lukisan saya..saya letak kay? huhuhu

oaker!
tidak...pemahaman aku sangat lucah! jadi hang pun lucah! cis cis cis

Clara Emily Cancer said...

nice pic adam..
bestnye bercuti..
jeles2..

adifDAS said...

hmm wei aku nk buah tgn dr redang
aku nk baju redang
huhuhuh
yg cantik2 k...
aku menunggu baju itu..
alalalala

hazira hanum said...

welcome to terengganu, adam! :-)

emmetRaxor said...

aku nak kopok losong tengganu..
bawak balik 4 kilo..
nanti boleh goreng menega kat bawah umah..
hahaha..

ahmdsyhmi said...

siyes doh, pi cek darah.
kalau batuk 2 minggu bukan normal dah tu..
silap-silap jadi lelabah ko nanti..
mutasi..bahaya..ahaha..

adamLUBA said...

adif..
bergantung pada sumber ke-ewangan no..lagipun aku ker pulau..bukan ker pasar tani! ;p

hazira..
heheh...thanks! minta2 sayep jadi gi!

amet..
goreng daging hang tu la..banyak sangat tu!

ahmdsyhmi..
erkk..spiderman...suka suka! ^__^

ayie said...

first time aku jumpa ang dulupon aku ingatkan anag akan jadi kartunis. sebaba buku sketch ang penuh dgn lukisah yg ntah apa2....
tup2 sekarang wat mende lain...

chocolate said...

laa...nak la..hehe

ske tgk drawing org wpon sy xde skill lgsg melukis..haha

xpon,buat stu entry kongsi ur drawing 2..ok?=)

adamLUBA said...

ayie..
hahaha..tu la! major dah amik illustration dah..alih-alih! branding hah kerjaya aku..heehe! tapi tak kisah, aku still suka apa yang aku buat..lukisan tu mybe aku akan start balik..cuma aku xnak lukisan tu jadi kerjaya aku..huhu! hang plak masa mula jumpa aku ingat nak jadi mechanic kapal terbang..tak habis-habis cita pasal kapal terbang hah! hahahahahah!!!

chocolate!
okeh - okeh..nanti saya buat satu entry pasal lukisan..tp bukan dalam masa terdekat ni laa..skang agak sibuk dgn kerja!

ayie said...

ha..ha...
i'm belive i can fly
ha..ha..