Friday, August 8, 2008

adamLUBA

seeyou




Morning! gambar ni aku amik masa bawu bangun td, menggunakan camera laptop apex(kawan aku). Resolution gambar ni agak rendah sebab tu kowang bleh nampak noise melampau kt bg tu. hurmm..ini lah secara ringkas apa yang aku buat kt gambar ni:

  1. Copy layer - dah jadi 2 layer kan.
  2. Filter > other > high pass - utk layer yg kt atas
  3. Merge - layer atas yang di high pass tu aku overlay ngn layer bawah..pastu aku merge "ctrl+E".
  4. smudge - lepas tu aku smudge (20%) kan kt area2 muka ngn tangan (nak melicinkan muka dari nosie2 yg melampau tu)
  5. Image > adjustment > selective color - kt sini aku kurangkan sikit color magenta ngn yellow untuk pastikan muka dalam gambar tu xbertompok (size kecik paham2 laa). pastu aku naikan sikit black untuk highligt sesetengah tempat.
  6. Duplicate - aku copy 2x layer(so dh ada 3 layer skang), layer 1 aku xsentuh, layer 2 aku desaturate kan "ctrl+U" + photo filer (sephia). Last layer 3 aku hanya desaturate kan dia (jd grey mood)
  7. Mask - layer 2, 3 tu aku mask kan, hanya guna brush - saiz brush layer 3 lagi besar dari saiz brush utk layer 2.
  8. Detailing - masa ni bergantung pada mata masing2 laa..aku tgk mana2 bahagian yg perlu smooth kan or sharpkan..touch laa..kt sini aku guna smudge ngn brush.
  9. Text - untuk suma text dalam gambar tu aku guna font 'Rage Italic'
  10. Save - aku save dlm bentuk jpeg.

Ini lah secara ringkas macam mana aku buat gambar ni..part yang paling lama, part detailing tu laa..banyak benda nk kena touchup (macam aku ckp low res..biasa laa banyak bintik). Background dia aku xtouchup sebab malas..hahaha...okaylah..aku nak pi mandi ni! adeh2..malas nya nak mandi..nak tetdo balik lah!




No comments: